Siden for deg som samler på tegneserier

FORMATER

Det er mange forskjellige formater de norske serier har hatt opp gjennom årene.  Noen av disse har vært store suksesser, mens andre heller må betegnes som fiaskoer.  Formatene har gjerne fått navn etter første blad i formatet, mens andre ikke har noe navn.  Her vil jeg bruke navn etter første serie i formatet hvis ikke andre navn er innarbeidet.   En del blader har helt egne formater og selvsagt vil ikke alle bli nevnt her.  En del formater vil dessuten være veldig generelle.

Ark/brettet ark

De første utgivelsene som regnes som tegneserier i Norge er Tillæg til Allers Familie-Journal fra 1904-14.  Dette er kun et brettet ark som lå som bilag til det vanlige Allers (som da het Allers Familie-Journal).  Dette er et format som neste gang ble brukt i 1935 på Spenning og Spøk - også dette var bilag til et ukeblad - nemlig Norsk Ukeblad.  Videre har enkeltark blitt brukt som reklame for andre serier eller som bilag.  Formatet har aldri vært i ordinært salg, noe det er ganske uegnet til.

Julehefte

Det første virkelige formatet i Norge.  Først ute var Knold og Tot i 1911 - utgitt av Hjemmet.  Juleheftene er kanskje den største suksessen i Norge - ikke nødvendigvis grunnet format, men dog.  Det er kjempeopplag på julehefter og de siste årene har det vært en økning i antall titler.  Dette formatet var også første format der stifter ble brukt.

Hardcover/papp

Dette formatet var også veldig tidlig ute.  Også her er det Knold og Tot som var første serie.  Allerede i 1912 kom Knold og Tot til Lands og til Vands.  En bok utgitt av Gyldendal (den gang: Gyldendalske Boghandel. Nordisk Forlag), og ikke noe julehefte som mange tror.

Samleutgave

Det kom tidlig samleutgaver av andre hefter.  De tidligste var samleutgaver av julehefter. Skomaker Bekk, Eventyr i billeder, Den usynlige og Hauke-patruljen kom alle før krigen. Etter krigen er så er det kommet et par "nye" tilskudd.  Det har vært usikkerhet omkring to utgivelser som kom på 40-tallet frem til nå.  Jeg sikter til Damms Billedserier og Spøk og Spenning (to stk) i samleutgaver.  På 50-tallet kom det er par utgaver. I 1955 Alle Gutters serieblad og i 1959 Tom og Jerry.  På 50-tallet begynte det også å komme samleutgaver av Smörbukk/Tuss og troll. 

Også på 60- og 70-tall kom det samleutgaver.  De vanligste er nok Fredhøis sine samleutgaver av fem blader i texasformat (se dette).

I dag kommer Donald Duck & Co som samleutgave.  Det kommer også fortsatt Smörbukk/Tuss og troll-bøker, men det går jo fem år (seks år sist) mellom hver utgave.

Male- og billedbok

Først ute var serien med denne tittelen.  Undertittelen på de to kjente heftene (det kan være flere) er "Daniel og hans venner" og "David   Gjetergutten som ble konge".  Det er ikke kjent når disse ble utgitt, men det er høyst sannsynlig før neste bok i formatet som er Prinsesse Pusekatt.  I 1940 kom både en ren billedbok og en malebok med Prinsesse Pusekatt. 

Donald

Er dette et eget format? Tja.  Vi sier det!  Det er i dag det mest brukte formatet i stort sett hele verden - også Norge.  Donald Duck & Co innførte formatet i Norge - derfor navnet.

Sjekkhefte

Dette spesielle formatet så dagens lys i 1953.  SE-bladene ga ut Vill Vest som første serie.  En stor suksess skulle dette formatet vise seg å bli.  Så vidt jeg vet er formatet "hentet fra" Italia.

En kronologisk oversikt over når blader startet i sjekkhefteformat:

- 1953    Vill Vest
- 1954    Stjerne magasinet
- 1954    Alle Gutters serieblad
- 1954    Hopalong Cassidy
- 1954    Jukan
- 1957    Rex - havets fantom
- 1957    Hakke Hakkespett
- 1957    Prærie bladet
- 1960    Teddy
- 1993    Tommy og Tigern
- 1993    Fantomet

Til sammen kom det 2817 blader i dette formatet.  Formatet egnet seg ypperlig som ukeblad da kostprisen var lav.  Så var da også alle seriene i dette formatet ukeblader med unntak av Stjerne magasinet (og bilagsbladene fra 1993).  Formatet varte frem til 1972 da både Vill Vest og Prærie bladet gikk over til Donald-format.  Bladene fra 1993 var bilag til hovedserien av Tommy og Tigern og Fantomet.  Det var sågar tre fargevarianter av Tommy og Tigern.

Noen vil nok tatt Harrongs Cowboy Komikk med på listen.  Men dette er et format som blir for stort til å regnes med etter min mening.

Texas

Også dette formatet var det SE-bladene som startet opp med i 1953.  Formatet ble en enda større suksess enn sjekkhefte-formatet!  Fra alle forlag kom det til sammen hele 7.500 blader frem til 1992!

Texas var første blad ut i formatet - derfor navnet.  Det var western serier som dominerte til å begynne med og den neste serien var Serie magasinet som skiftet til dette formatet i en kort periode i 1955-56 før det gikk over til det "fast" i 1960.  I 1957 kom første kjærlighetsblad, også det fra SE-bladene. Det gikk i en kort periode i 1957-58 og hadde to titler på den tiden: Hjertebøkene og Hjertebiblioteket.  Det er egentlig denne serien som fortsetter som Min Melodi i 1958 (fra nr. 5).  I 1960 starter en serie som skal bli en enda større suksess: Hjerte revyen.  Til tross for at det er gått 13 år siden serien sluttet, så er denne serien den 3. største gjennom tidene med hele 1363 blader.

Året etter så kom det første krigsbladet i Serie-magasinet.  Også Commandoes startet i 1961.  Fredhøis var dermed det andre forlaget som satset (hardt) på dette formatet.  Samme år startet de med Tomahawk. Det bør vel også nevnes at det kom et par enkeltutgivelser fra Fredhøis i 1961 som var for jenter - nemlig Patricia og Romantiske Drømmer.  Men det skulle være SE-bladene som skulle dominere videre på 60-tallet - ikke minst med krigsblader. I 1963 startet både På vingene og Spion 13 som begge gikk fram til "krigsbladenes slutt" i 1990.  Men det var året etter den virkelig store serien skulle starte, nemlig Kamp serien.  Denne serien gikk også frem til 1990 og kom med til sammen 1370 blader - selv i dag kun slått av Donald Duck & Co!

I 1965 kom Illustrerte Klassikere med sin første serie i formatet - Alarm.  Også det en krigsserie.  Året etter kom Skudd serien fra samme forlag.  Skudd serien var en western serie. Også Illustrerte klassikere prøvde seg med en jenteserie i 1966 - Ten pop.

På midten av 60-tallet var det en del forsøk på å starte nye serier.  Av en eller annen mer eller mindre tilfeldig årsak kom en hel del serier med akkurat 6 utgaver i perioden 1965-68.  Det var: Kode serien, Romansa, Spenning, Spionasje og Tip top.

I 1969 kom de to seriene som nok henger mest sammen av samtlige.  Det er selvsagt Tuppen og Lillemor jeg tenker på!  De gikk annenhver uke frem til 1992 og var de bladene som holdt lengst ut i dette formatet.

I 1973 kom det tre serier parallelt fra Williams forlag: Lomme grøsser, Lomme krim og Lomme western.  Alle gikk inn samme året!

I 1976 kom Atlantic på banen.  De startet to parallelle krigsserier: Action serien og Granat serien.  Begge seriene var opptrykksserier fra Williams sine 60- og tidlig 70-talls serier.  Disse varte til 1988.

I 1990 sluttet de siste krigsbladene og Hjerte revyen.  Og to år etter var det helt slutt da Tuppen og Lillemor gikk inn.

Album

Hva som er album har det vært (og er det?) diskusjon om.  Norsk Tegneserie Index skrev i flere utgaver at Buck Danny fra 1963 måtte regnes som det første albumet.  Det kan ikke være riktig.  Ryggen er bare limt og papiret blir for tynt.  Skulle dette godtas som album så måtte Allan Kjempe nr. 1 vært regnet som første album da dette har samme rygg og kom før.  Noen vil kalle Donald Duck show fra 1957 første album.  Heller ikke det er jeg enig i.  Både størrelse og papir er av gal type. 

Jeg vil regne Tempo album nr. 1 fra 1967 som første album.  Det har både størrelse og perm som er stiv - og limfrest rygg.  Et annet som "kommer i nærheten" som ikke er så kjent er Hakkes glade gjeng fra 1964.  Dette ekstranummeret har ganske stiv perm, men formatet er litt for lite.

Formatet har hatt varierende suksess i Norge.  Og antall utgivelser per år har gått veldig i bølgedaler.  Det er en del store serier som har gjort det bra.   I spisse for disse står Asterix og Lucky Luke.  Men også serier som Sprint, Tintin og Viggo har solgt bra og kommet i mange opplag.

______________

Her finner man en kort fortalt historie om Tegneserier i Norge.
______________

Her er også en oversikt over blader sjeldne og litt spesielle blader.  Det er også en tilsvarende oversikt for enere av diverse serier.
______________

Pondus og Nemi er veldig populære.  Nå er det her på sidene oversikt over hva som er utgitt av disse seriene.
______________

Har du gamle tegneserier?

Jeg er interessert i det meste fra før 1975!
Spesielt jente- og barneblader er av stor interesse!

Send en e-post til oskar@tegneserie.info
med litt info om hva du har!
______________